Château Yquem 2016
Sauternes 1er Cru Supérieur
Naissance d’un millésime exceptionnel,
raconté par mon ami Pierre Lurton
«L’année climatique au Vignoble»
L’hiver 2016 est très doux et particulièrement pluvieux. Le printemps se caractérise par des précipitations proches des normales saisonnières, à l’exception fin mai et début juin où le temps est perturbé. Les moyennes de température sont également conformes aux normales, avec cependant sur toute la période, des alternances chaud/froid très contrastées. Le débourrement peu précoce et la période très humide de début juin retardent la floraison. Cependant l’initiation florale parfaite de 2015 offre un très beau potentiel de grappes et la fleur bien que perturbée laisse une très jolie promesse de récolte.
Les conditions hors normes de sécheresse de l’été auraient pu faire craindre un stress hydrique trop important mais la majorité du terroir d’Yquem, au sous-sol argileux profond, bénéficie des réserves hivernales en eau suffisantes pour donner des conditions optimales à la vigne. On constate qu’une grosse partie du retard de la végétation à la floraison est compensé grâce au mois d’août.
«Le temps des Vendanges»
Les 14, 15 et 16 septembre, le premier épisode de pluie (43 mm) depuis le 20 juin, est idéal pour enclencher la botrytisation.
Après deux semaines de soleil et de concentration, nous procédons à une magnifique première trie, riche et vive, les 27 et 28 septembre. Une seconde pluie conséquente (38 mm) tombe le 30, elle est parfaite pour prolonger la contamination. Le retour du soleil permet de sécher la vendange et cette première trie s’achève le 04 octobre.
Les prévisions météo devenant très pessimistes pour la mi-octobre nous nous pressons d’aller cueillir toutes les baies suffisamment concentrées, les autres (80% des grains) sont au stade «plein pourri».
Le temps redevenant sec et frais nous attendons jusqu’au 18 pour repartir. Cette patience est récompensée, une généreuse troisième trie de grande qualité représentant presque la moitié de la récolte totale se déroule jusqu’au 22 octobre. Les 20 mm de pluie du week-end du 24 octobre sont vite séchés grâce à l’installation d’un nouvel anticyclone froid. Les 28, 31 octobre ainsi que les 2, 3 et 4 novembre nous concluons la vendange avec une belle quatrième trie représentant un quart de la récolte.
JAMES SUCKLING 98-99
“What a sexy and moreish wine that makes you want to drink the whole bottle. Flavors and aromas of cooked apples, grilled pineapple, pie crust, apricots, dried mushrooms and flan. Full-bodied, yet tight and reserved. Very long and powerful. Lasts for minutes. Another great wine.”
DECANTER 97
Despite a rich botrytis character, this balances impact with delicacy. Clear citrus on the nose with a hint of flint and smoke, allowing the soft white flowers and lime blossom to steal up on you slowly. There are caramel notes through the mid-palate and great persistency, as ever. Extremely elegant. This was the driest summer since 1898, and the harvest at Yquem lasted a full two months, from 4th September (for the dry white Y d’Yquem) through to 4th November for the final selection of botrytis berries. The final yield is 20hl/ha, the highest in recent years against their average of 9hl/ha, with 40% going into the grand vin compared to 50% last year. 135g/l residual sugar and 3.9pH. 75% Sémillon and 25% Sauvignon Blanc.
NEAL MARTIN WINE ADVOCATE 95-97
“The 2016 Château d’Yquem was picked over four tries through the vineyard, commencing on 27 September and finishing on 4 November. A classic blend of 75% Sémillon and 25% Sauvignon Blanc, it has a comparatively nuanced bouquet compared to Yquems that I have encountered at this stage. It opens gradually with light honeyed aromas, white flowers, apple blossom and just a touch of honeysuckle, although it does not possess the bravura personality of the astounding 2015. The palate is medium-bodied with a viscous opening, a subtle spice note leaving the mouth tingling. This is a fresh Yquem, tensile with moderate weight and delivering, perhaps belatedly, fine attack on the finish lined with subtle lemongrass notes. It will be interesting to plot the progress of this Yquem throughout its barrel maturation. This is an excellent Yquem no doubt, though I was missing that nerve, the labyrinthine complexity that can mark a top-tier Yquem even at this premature stage. I suspect that this will drink earlier than others, but age in a style only it knows.”
ANTONIO GALLONI, VINOUS 94-97
“The 2016 d’Yquem is a magical wine. It also looks like an Yquem that will drink well right out of the gate. Like so many of the better wines in this vintage, it manages to express richness while avoiding excess heaviness. Pineapple, orange marmalade, exotic flowers and spice all blossom in the glass. There is a real sense of phenolic richness and overall viscosity to the 2016 that adds to the wine’s singular personality. The 135 grams of residual sugar are not especially evident. In 2016, the vineyard was harvested in four passes, but it was not until after the October rains that noble rot started to appear on the vine…”
WINE ENTHUSIAST 95-97
The bouquet opens with aromas of honey and citrus, offering richness and freshness at the same time. The mouthfeel is opulent, with honeyed flavors. There is some acidity underneath, although decadence and concentration are its defining attributes. It will age for decades.
145€ la bouteille 0,375L
Disponible en caisse-bois 3 bouteilles Disponible en caisse-bois 6 bouteilles
290€ la bouteille 0,75L
Disponible en caisse-bois 3 bouteilles Disponible en caisse-bois 6 bouteilles Disponible en caisse-bois 6 bouteilles
590€ la bouteille 1,50L «Magnum»
Disponible en caisse-bois 3 bouteilles Disponible en caisse-bois 6 bouteilles Disponible en caisse-bois 6 bouteilles
1190€ la bouteille 3,00L «Double-Magnum»
Disponible en caisse-bois 1 bouteille
2390€ la bouteille 6,00L «Impériale»
Disponible en caisse-bois 1 bouteille
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